Slapen en reizen

Het is belangrijk om na te gaan hoe slapen en reizen de dagelijkse routines kunnen beïnvloeden

 

Slapen

Slapen is essentieel voor de algemene gezondheid en welbevinden, maar veel patiënten met mucoviscidose hebben last van slecht slapen met onderbrekingen. Er zijn veel dingen die de kwaliteit van de slaap bij mensen met Mucoviscidose kunnen beïnvloeden, waaronder hoesten, bepaalde medicijnen en de extra inspanningen moeten leveren voor de ademhaling.1

Verstoring van de slaap en nachtelijke hypoxie (verminderde zuurstoftoevoer) komen vaak voor bij mensen met mucoviscidose, en in sommige gevallen kan zuurstoftherapie vereist zijn.2 Als u problemen hebt met het slapen of een verandering in uw slaapgewoonten opmerkt, neem dan contact op met uw arts voor advies.

 

Logeren en uitslapen

Als u gaat logeren, vergeet dan niet om voldoende medicijnen mee te nemen voor de tijd dat u van huis bent. Als u wilt uitslapen in het weekend of op vakantie, plan het tijdstip waarop u uw medicijnen moet innemen zodat u geen dosis mist.

 

Reizen

Wanneer u langere tijd van huis bent, zorg er dan voor dat u vooruit plant zodat u alle medicijnen bij u hebt die u nodig heeft.

Voor langere vakanties, en helemaal als u in het buitenland bent, is het een goed idee om u behandeling met uw arts door te spreken.

Als u weet dat u niet thuis zult zijn:

  • Neem voor een paar dagen extra aan medicijnen en andere benodigdheden mee, bijvoorbeeld extra tabletten of maskers voor het vernevelen.
  • Overweeg om de extra tabletten apart in te pakken, voor het geval u ze kwijtraakt of verliest.

  • Zorg dat u eenvoudige, vetbevattende tussendoortjes bij u heeft wanneer u op reis bent. Dit kan nog steeds een gezond tussendoortje zijn, zoals een handjevol noten of zaden.

  • Informeer anderen en houd de contactgegevens van uw arts of verpleegkundige paraat in het geval u hun advies nodig heeft.

 

Reizen in het buitenland

Leven met mucoviscidose betekent niet dat u niet meer naar het buitenland kunt; wel vergt het enige planning.

Vergeet niet om met uw arts of verpleegkundige te praten over reizen die u overweegt. Zij kunnen de gezondheidszorgmogelijkheden op uw bestemming met u bespreken, en de overwegingen voor elk specifiek land.

De voorbereiding van uw documenten

Voordat u op reis gaat, zorg er dan voor dat u alle reisdocumenten bij u hebt om te kunnen reizen met medicijnen en om toegang te krijgen tot de medische zorg op uw bestemming.

Dit kunnen zijn:3

  • Een gedetailleerd medisch verslag en vaccinatie-rapport (in het Engels).
  • Een officieel document dat aantoont dat u toestemming heeft om met medicijnen, naalden en zuurstoftank te reizen (afhankelijk van uw behoeften). Een brief van uw arts waarin staat welke medicijnen nodig zijn en de geschatte hoeveelheden kunnen ook nuttig zijn.

  • Gegevens van uw verzekeringspolis met daarbij contactgegevens voor noodgevallen.
  • Contactgegevens van uw mucoviscidose behandelteam thuis.

  • Contactgegevens van een mucoviscidose faciliteit of goed uitgerust ziekenhuis op uw bestemming.

  • Contactgegevens van een plaatselijke patiëntenvereniging (als deze bestaat).

 

Tijdens het reizen

Er zijn veel verschillende factoren waar u in het buitenland rekening mee moet houden, van de infectierisico's wanneer u vliegt tot de vereisten voor veilig vervoer van uw medicijnen, veranderingen in klimaat en de mate van beschikbaarheid van plaatselijke instellingen waar zorg voor uw mucoviscidose kan worden gegeven.3 Vóór vertrek moeten deze met uw behandelteam worden besproken.

Als u met het vliegtuig reist, is het een goed idee om uw luchtvaartmaatschappij op de hoogte van uw behoeften te stellen, ruim van tevoren van de reisdatum, idealiter op het moment van de boeking en nogmaals een paar dagen voor vertrek. De luchtvaartmaatschappij moet de ondersteuning bieden die u nodig hebt om veilig aan boord te komen en om u tijdens de vlucht zich prettig te laten voelen. Als u met zuurstof reist, moet u hiervoor wellicht bepaalde maatregelen treffen.3

Als u met medicijnen reist, dient u deze bij voorkeur als handbagage mee te nemen. Als dit niet mogelijk is, houd dan een voorraad voor één week bij u, in geval uw koffer mocht zoekraken.3

References

1. Jankelowitz L, Reid K, Wolfe L et al. Cystic Fibrosis Patients Have Poor Sleep Quality Despite Normal Sleep Latency and Efficiency. Chest 2005; 127(5): 1593 ̶ 1599.

2. De Castro-Silva C, De Bruin VMS, Cavalcante AGM, et al. Nocturnal Hypoxia and Sleep Disturbances in Cystic Fibrosis. Pediatric Pulmonology 2009;44: 1143 ̶ 1150.

3. Hirche T, et al. Travelling with cystic fibrosis. Recommendations for patients and care team members. J Cyst Fibros 2010; 9: 385 ̶ 399.

 
sluiten

Sluiten

To access the Healthcare Professionals' section you must verify your professional status using OneKey Web Authentication.

Press continue to use your existing OneKey account or register for a new OneKey user account.

Link naar de website Gebruiksvoorwaarden