Voeding

Het eten van gezonde en evenwichtige voeding is essentieel bij mucoviscidose

 

Het is belangrijk uw behandelingsregime bij mucoviscidose te ondersteunen met een gezond, evenwichtig dieet, in overeenstemming met het advies van uw arts. Hierin moet een verscheidenheid aan verschillende soorten voeding zijn opgenomen: koolhydraten, eiwitten en vetten; de belangrijkste energiebronnen voor het lichaam.1,2

Mensen met mucoviscidose hebben mogelijk meer energie (calorieën), vet en eiwitten nodig dan andere mensen, omdat het voor hun lichaam moeilijker is deze te verwerken en op te nemen.2,3 De precieze hoeveelheid benodigde energie en vet verschilt per persoon. Raadpleeg dus altijd uw arts of verpleegkundige voor specifieke dieetadviezen voor uw mucoviscidose.3

Mocht u zich op enig moment zorgen maken over uw gewicht, praat dan met uw arts of verpleegkundige. Zij kunnen een afspraak met een diëtiste regelen; de diëtiste kan u advies geven over welke veranderingen er aangebracht kunnen worden in uw dieet.

 

Een dieet volgen dat rijk is aan energie, vet en eiwitten

Hoewel de benodigde hoeveelheid energie, vet en eiwitten per persoon verschilt, moet iedereen met mucoviscidose een evenwichtig en gevarieerd dieet aanhouden.

Om de extra benodigde hoeveelheid energie, vet en eiwitten binnen te krijgen, worden drie maaltijden per dag plus tussendoortjes tussen de maaltijden in aanbevolen.2

Voedsel zoals noten, avocado's, visolie, cake en biscuit zijn goede vet- en energiebronnen. Kaas, room en boter kunnen ook aan maaltijden worden toegevoegd; dit is een eenvoudige manier om het vet- en energiegehalte te verhogen.4

Als u moeite heeft om uw energie te reguleren, kan uw arts, verpleegkundige of diëtiste een supplement aanbevelen dat u helpt om aan uw energie- en voedingsstoffenbehoefte te voldoen.

 

 

 

 


[FOODS AND MENUS TO BE ADAPTED BY LOCAL MARKETS]

Voedingssuggesties

Ontbijt
Lunch
Diner
Tussendoortjes

Breakfast


  • Ei (hardgekookt, gepocheerd, gebakken, roerei, omelet van twee eieren) met toast en bonen
  • Bagel met roomkaas
  • Volvette yoghurt
  • Muesli met noten en zaden
  • Granen of pap met volle melk
  • Toast met boter of margarine
  • Af en toe magere spek en/of worst

Lunch


  • Avocadosalade met olijfolie of dressing
  • Sandwich met kaas, tonijn of kip
  • Kaas op toast
  • Kaas en crackers
  • Sandwich met ham en kaas
  • Sandwich eiersalade (twee grote eieren plus mayonaise)
  • Bacon, salade en dressing
  • Twee pizzapunten met kaas
  • Dikke groenten- of kippensoep

Dinner


  • Kip en groenten
  • Zalmfilet met salade
  • Vis met aardappelpuree
  • Quiche en salade
  • Avondmaaltijd met braadstuk
  • Lasagne
  • Pizza
  • Curry en rijst
  • Chocoladepudding
  • Yoghurt
  • Roomijs

Snacks


  • Handje pinda's/amandelen
  • Stukje harde kaas
  • Croissant
  • Sneetje toast met boter
  • Avocado van gemiddelde grootte
  • Muesli met volle melk
  • Yoghurt gemaakt van volle melk
  • Groot glas volle melk of milkshake
  • Muesli- of granenreep
  • Zak ovenpopcorn
  • Roomijs
  • Biscuits

Menu suggesties

Voorgerecht
Hoofdgerecht
Dessert
Tussendoortje

Tarte tartin van groenten met acaciahoning (8 personen)


Voorbereiding:
30 minuten

Bereiding:
45 minuten

Inname per persoon:
360 kcal en 27 g vet

Ingredients:

  • 100 g wortelen
  • 100 g pastinaak
  • 100 g koolraap
  • 100 g knolraap
  • 150 g gezouten boter, in blokjes
  • 100 g honing
  • 20 g gember
  • 1 vel bladerdeeg
  • Zout en peper

  1. Schil de groenten en snijd fijn. Kook afzonderlijk in gezouten kokend water (15 minuten voor pastinaak - 20 minuten voor koolraap/knolraap - 15 minuten voor wortelen).
  2. Verwarm de oven voor op 220 °C/gasstand 7.

  3. Leg de groenten in een taartvorm en verdeel gelijkmatig. Leg de blokjes boter eroverheen, schenk de honing erover en breng op smaak met zout en peper.

  4. Schil de gember en leg deze in het midden van de schotel. Zet 10 minuten in de oven.

  5. Verwijder de gember en leg het uitgerolde bladerdeeg over de groenten. Vouw overhangend bladerdeeg in de schotel. Bak gedurende 15 minuten in de oven.

  6. Haal de schotel uit de oven, leg er een omgekeerd bord op en draai om.

 

Tip: Gebruik kleine, stevige pastinaak met niet al te veel plekjes. De pastinaak kan door courgette of prei worden vervangen, indien gewenst. Verwijder de kern van de koolraap als deze bruin is. Als er geen koolraap te verkrijgen is, verhoog de hoeveelheid knolraap dan. De tarte tartin met groenten is ook heerlijk als tussendoortje.

 

Fajjitas met kip (4 personen)


Voorbereiding:
30 minuten

Bereiding:
15 minuten

Inname per persoon:
510 kcal en 18 g vet

Ingredients:

  • 4 tortilla's
  • 1 rode, 1 gele en 1 groene paprika
  • 1 rode ui
  • 2 eetlepels citroensap
  • 400 g kipfilet
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels Tex-Mex-kruiden

 

Voor de guacamole:

  • 1 avocado
  • Sap van 1 kleine citroen
  • 1 sjalot
  • 1,5 theelepel guacamole-kruiden

  1. Snijd de avocado in vier stukken, verwijder de schil en pit. Doe het vruchtvlees in een blender. Schil de sjalot en snijd in vieren, doe dit ook in de blender. Pers de citroen uit en voeg het sap toe, daarna de kruiden. Meng tot een gladde puree.
  2. Snijd de kip in reepjes en doe ze in een schaal. Voeg het citroensap toe, de olijfolie, het zout en de kruiden. Meng dit goed.
  3. Verwarm de oven voor op 180 °C/gasstand 4.
  4. Snijd de paprika's in dunne reepjes, verwijder de zaadjes. Pel de ui en snijd in dunne reepjes en roerbak de groenten in een koekenpan op hoog vuur gedurende vijf minuten.
  5. Verhit een beetje olie in een hoge koekenpan en bak de kip 2-3 minuten aan elke kant.
  6. Verwarm de tortilla's in de oven gedurende 2-3 minuten in aluminiumfolie. Leg ze op borden en verdeel de guacamole erover. Leg hier bovenop de groenten en kip en dien op.

 

Tip: Voeg Gruyère-kaas, een paar koriander-/kervelblaadjes of een lepel crème fraîche toe voor een exclusieve variant.

Gebakken banaan in de schil met vanille (4 personen)


Voorbereiding:
10 minuten

Bereiding:
20 minuten

Inname per persoon:
220 kcal en 3 g vet

Ingredients:

  • 4 rijpe bananen
  • 4 eetlepels gemengde bloemenhoning
  • 4 eetlepels gezouten boter
  • 4 vanillestokjes
  • Perkamentpapier
  • Touw

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C/gasstand 4.
  2. Snijd elke banaan 3/4 in de volledige lengte in en zonder de schil te raken. Trek de banaan voorzichtig langs de inkeping uit elkaar en doe de honing en kleine stukjes boter erin.
  3. Snijd elk vanillestokje in 6-8 stukjes. Doe de in stukken gesneden stokjes in de banaan over de gehele lengte.
  4. Verpak elke banaan in perkamentpapier om een pakketje te vormen. Bind vast met het touw en bak gedurende 20 minuten.
  5. Laat lichtjes afkoelen en dien op.

 

Tip: Dit toetje smaakt goed met karamel- of vanille-ijs.

Pizza in Baskische stijl (6 personen)


Voorbereiding:
20 minuten

Bereiding:
25 minuten

Inname per persoon:
270 kcal en 13 g vet

Ingredients:

  • 7 eetlepels tomatensaus
  • 1 rol pizzadeeg, 260 g
  • 3 g knoflook
  • 500 g tomaten
  • 2 gele paprika's
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Zout/peper

  1. Verwarm de oven voor op 210 °C/gasstand 7.
  2. Doe de tomaten in een pan met kokend water gedurende 1 minuut en giet af. Verwijder het vel, snijd in dunne plakken en verwijder de zaadjes.
  3. Snijd de paprika's in reepjes en bak gedurende 5 minuten in een koekenpan met 2 eetlepels olijfolie. Pel de knoflook, snijd in dunne plakjes en voeg aan de paprika's toe. Blijf roerbakken.
  4. Rol het deeg uit en bestrijk met de tomatensaus. Leg de plakjes tomaat op de pizza. Garneer met de paprika en het knoflookmengsel en breng op smaak met een klein beetje zout en peper.
  5. Bak gedurende 15 minuten in de oven.
  6. Haal de pizza uit de oven, besprenkel met olijfolie en dien op.

 

Top tip: The pizza can be served as a main meal, accompanied by a salad, and topped with diced chicken or a few black olives cut into small cubes.

References

1. European Food Safety Authority (EFSA). EFSA Journal 2010;8(3):1461. Beschikbaar op: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1461. Geraadpleegd juni 2016.

2. Cystic Fibrosis Trust. Eating well with Cystic Fibrosis - A guide for Children and Parents. 2010.

3. Borowitz D, et al. Consensus Report on Nutrition for Paediatric Patients With Cystic Fibrosis. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2002; 35(3): 246 ̶ 59.

4. Cystic Fibrosis Trust. Nutrition: A guide for adults with cystic fibrosis. 2010.

 
sluiten

Sluiten

To access the Healthcare Professionals' section you must verify your professional status using OneKey Web Authentication.

Press continue to use your existing OneKey account or register for a new OneKey user account.

Link naar de website Gebruiksvoorwaarden