Instellen van een behandelingsroutine

Instellen van een behandelingsroutine

Het is belangrijk om een behandelingsroutine voor mucoviscidose in te stellen
 

Het bijhouden van de behandelingen voor mucoviscidose kan complex en tijdrovend zijn. Het is daarom erg belangrijk om een dagelijkse routine te ontwikkelen en vast te houden. Daarmee is het voor u gemakkelijker om u aan uw muco-behandeling en fysiotherapieschema te houden zoals voorgeschreven door uw arts.

Als u al jaren met uw muco omgaat, dan heeft u waarschijnlijk een vaste routine opgebouwd en past u wellicht al enkele of alle van de onderstaande tips toe. Leest u de tips, dan ontdekt u wellicht iets nieuws!

Vergeet niet: Telkens wanneer uw arts een verandering aanbrengt in uw behandeling, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat elke verandering past in uw totale behandelingsplan van uw muco-behandelingsroutine. Uw arts en verpleegkundige zijn altijd bereid om u te helpen – aarzel dus nooit om hen om advies te vragen.
 

Tips voor het instellen van een dagelijkse behandelingsroutine van uw muco
 

1. Stel herinneringen in in uw GSM/wekker

Stel herinneringen in wanneer u uw geneesmiddelen moeten innemen en voor andere behandelingen zoals fysiotherapie. De CF MedCare App is een handige app waarmee u uw eigen behandelingsherinneringen kunt instellen.

Download de CF MedCare App uit de Apple iTunes App Store of Google Play Store


2. Organiseer een routine die voor het hele gezin werkt

Betrek iedereen erbij! Stel een dagelijkse routine op die voor u werkt maar liefst ook voor alle andere mensen met wie u samenleeft, zoals uw ouders, broers en zussen, grootouders, een partner of huisgenoten. Het gebruik van een gezamenlijke agenda of muurplanner kan een eenvoudige en zeer overzichtelijke manier zijn om voor iedereen te weten wie wat wanneer doet.

Als uw muco-behandelingsroutine voor iedereen werkt, dan is het waarschijnlijker dat u zich aan de routine kunt houden.


3. Begin vroeg

Sta vroeg op zodat u voldoende tijd en privacy heeft voor uw ochtendtherapieën. Dit kan ervoor zorgen dat uw routine een minimale impact heeft op uw dagelijks leven buitenshuis.


4. Wees georganiseerd

Organiseren is van essentieel belang voor uw muco-behandelingsroutine als een normaal onderdeel van het dagelijks leven. Het kan handig zijn om:

  • De vereiste bewaarcondities van elk geneesmiddel te controleren.
  • Alle, of een groot deel van uw geneesmiddelen bij elkaar te bewaren.
  • Uw voorraad van alle geneesmiddelen te controleren, inclusief muco-behandelingen.
  • Ervoor te zorgen dat u nooit zonder muco-behandelingen komt te zitten.
  • Herhalingsvoorschriften in huis te hebben voordat uw huidige voorraad van de verschillende geneesmiddelen opraakt.

 

Instellen van een routine

Hoe goed u ook vasthoudt aan een vaste muco-behandelingsroutine, de onvoorspelbaarheid van het dagelijks leven betekent soms dat het vasthouden aan de routine een grote uitdaging zal zijn. Niettemin is het belangrijk dat u uw muco-geneesmiddelen elke dag op de juiste manier blijft innemen, zoals voorgeschreven door uw arts.

Ook als u zich goed voelt, of zich niet beter voelt na een nieuwe muco-behandeling, is het belangrijk dat u de geneesmiddelen op de juiste manier blijft innemen als onderdeel van uw routine.

Denk na over hoe uw vrienden, familie en huisgenoten u kunnen helpen om u aan uw behandelingsroutine te houden. Dit ondersteuningsnetwerk kan u helpen door:

  • U te helpen herinneren of ondersteuning te bieden om te zorgen dat u uw behandelingsroutine volgt.
  • Eenvoudige visuele controles uit te voeren in het huis, zoals het controleren of u uw vernevelaar op de juiste tijden heeft gebruikt; dit is toetsbaar door te kijken of de benodigdheden schoongemaakt zijn en liggen te drogen.
  • Het bespreken van eventuele problemen en het nemen van gedeelde verantwoordelijkheid bij het opmerken van risico's in uw behandelingsroutine.

Het is goed om een oogje te houden op de zaken die uw muco-behandeling zouden kunnen verstoren en om deze te voorkomen.
 

Grote levensveranderingen

Grote levensveranderingen, zoals verhuizen, met een nieuwe school of universiteit beginnen, een nieuwe baan, of zelfs het overschakelen van kindzorg naar volwassenzorg bij muco kan uw muco-behandelingsroutine verstoren.

Hoewel het moeilijk is om precies te voorspellen wat er in deze situaties zal veranderen, probeer om vooruit te denken over wat de beste manier is om uw muco-behandelingsroutine aan te passen. Door voorbereid te zijn, kan de overgang zo soepel mogelijk verlopen.

Als u begint met school, universiteit of werk, is het belangrijk dat uw docent of werkgever uw specifieke behoeften kent en hoe er hulp geboden kan worden.

Verwante bronnen

Voer uw batch code in